Statenbijbel weer even bij originele kist

UTRECHT - Het eerste exemplaar van de Statenbijbel uit 1637 ligt tot februari 2015 weer even bij de originele eikenhouten kist, waarin het boekwerk vroeger werd bewaard. Museum Catharijneconvent in Utrecht bezit de kostbare kist en heeft de Statenvertaling van het Utrechts Archief te leen gekregen voor een expositie.
De Statenvertaling is gemaakt op initiatief van de Gereformeerde Kerk, destijds de algemene kerk in Nederland. De kerk vond het belangrijk dat iedereen de bijbel zou kunnen lezen en besloot daarom in 1618 dat de Griekse en Hebreeuwse teksten vertaald moesten worden.
Het werk was in 1637 klaar en werd aangeboden aan de Staten-Generaal. De drukproeven werden bewaard in een kist. Dat was belangrijk, want de hele tekst was met de hand gezet en er moest een origineel beschikbaar blijven. Tot 1800 was het gebruikelijk dat de drukproeven elke drie jaar werden gecontroleerd door kerk en Staat. De kist om de bijbel en de proeven te bewaren is volgens het Catharijneconvent in 1663 gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.