Motorgroep helpt misbruikte en mishandelde kinderen

DE MEERN - Maandag begint de 'Week van Kinderen Veilig'. Dan wordt aandacht gevraagd voor kinderen die misbruikt of mishandeld worden. Als dit aan het licht is gekomen, worden de kinderen vaak bijgestaan door instanties als Jeugdzorg en de Kinderbescherming. Maar er zijn ook organisaties die veel onbekender zijn. Zoals 'Bikers Against Child Abuse' (B.A.C.A). Deze motorrijders helpen kwestbare kinderen; óók in onze regio.
B.A.C.A. heeft afdelingen over de hele wereld, in ons land heeft de club 122 leden. Ze begeleiden 21 kinderen, ook in de provincie Utrecht. Slachtoffers van misbruik en/of mishandeling kunnen via een telefoonnummer contact opnemen met B.A.C.A.
Dan kan het zo zijn dat Rienk van Dijk op z'n motor stapt en langskomt. "We willen een veilige leefomgeving creëren voor slachtoffers van misbruik. We willen ze krachtiger maken zodat ze het leven weer beter aankunnen."

GEEN GEWELD

De motorgroep benadrukt dat ze geen geweld gebruiken. "We zijn er voor het kind en gaan vooral met hem of haar het gesprek aan. Als er een confrontatie dreigt tussen het kind en de misbruiker, gaan we er tussen staan."
De ouders van de kinderen die een beroep doen op B.A.C.A weten van het contact tussen hun kind en de motorclubleden. Sommige kinderen willen hun ouders er zo min mogelijk bij betrekken.
Van Dijk: "Vaak worden kinderen bedreigd door de misbruiker. Als ze iets tegen hun ouders zeggen, wordt hun zusje of moeder iets aangedaan. Ze kiezen er dan dus voor om hun ouders te beschermen."

JEUGDZORG

Volgens B.A.C.A. is er regelmatig contact tussen de motorgroep en instanties als Jeugdzorg en de Kinderbescherming. "Zij zorgen voor de professionele hulpverlening, je moet ons meer zien als een aanvulling. We zijn geen therapeuten, maar een kind kan ons wel 24 uur per dag, zeven dagen per week bellen."

Motorgroep helpt misbruikte en mishandelde kinderen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.