Vogelgriepvirus is type H5N8

HEKENDORP - Het zeer besmettelijke vogelgriepvirus dat is ontdekt op een kippenboerderij in Hekendorp is van het type H5N8. Dat is een type virus dat alleen bij direct en intensief contact met zieke dieren besmettelijk is voor de mens. Bij besmetting leidt het vaak tot een milde vorm van griep. Dat schrijf de staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma zondag aan de Tweede Kamer.
Zaterdag werd na een reguliere controle al duidelijk dat er op de boerderij vogelgriep heerste. Nader onderzoek leverde zondagochtend het inzicht op dat het om de zogenoemde hoogpathogene (zeer besmettelijke) variant ging. Het blijkt hetzelfde virus te zijn dat eerder deze maand al in Duitsland is vastgesteld.

VERVOERSVERBOD

Eerder op zondag kondigde het ministerie al een vervoersverbod af voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel af voor heel Nederland. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. In een zone van ruim 10 kilometer rond de getroffen kippenboerderij geldt het vervoersverbod dertig dagen. Binnen dat gebied liggen zestien andere pluimveebedrijven. Daarnaast is er ook een ophok- en afschermplicht voor pluimvee ingesteld.
'De komende dagen zijn erop gericht de oorsprong en verspreiding van het virus te achterhalen en verdere verspreiding te voorkomen', staat in de brief te lezen.

TELEFOONNUMMER

Bedrijven die betrokken zijn bij de problemen rond vogelgriep, kunnen voor informatie terecht bij een zondag geopend telefoonnummer. Het telefoonnummer is 088-0424242. Het ministerie van Economische Zaken benadrukt dat het nummer alleen bedoeld is voor ondernemers en bedrijven die praktische problemen ondervinden door de maatregelen die zondag zijn afgekondigd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.