Pluimveehouder Hekendorp opnieuw slachtoffer na brand

HEKENDORP - De pluimveehouder waarvan de kippen zondag geruimd moesten worden, was twee jaar geleden ook al slachtoffer van een grote brand op zijn terrein. Dat vertelde burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater zondagavond op een persconferentie over de vogelgriep op het bedrijf in Hekendorp.
Volgens Verhoeve was het bedrijf nog maar net weer operationeel toen de vogelgriep gesignaleerd werd. "Onze eerste gedachte gaat dan ook uit naar de boer en de bedrijven in de buurt die het slachtoffer zijn van de maatregelen."
Over de risico's voor de volksgezondheid toonde Verhoeve zich minder bezorgd: "Wat we nu weten is dat het virus heel besmettelijk is voor kippen. Voor mensen kan een besmetting mogelijk lichte griepklachten geven."

GEBREKKIGE COMMUNICATIE

De burgemeester ging tijdens de persconferentie ook in op het verwijt van enkele buurtbewoners, dat zij gebrekkig geïnformeerd zouden zijn. "We willen eerst graag weten wat er precies aan de hand is, om welke variant van het virus het gaat en welke effecten het heeft op de gezondheid van mens en dier. Een laboratorium moet dat vaststellen, en pas daarna is er een bewonersbrief gekomen", aldus Verhoeve.
De NVWA brengt nu in kaart welke mensen de afgelopen tijd op het besmette bedrijf zijn geweest. Ook zal er de komende dagen onderzoek gedaan worden bij de andere pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer om de besmetting.

Burgemeester Pieter Verhoeve over de vogelgriep.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.