Teken van leven van ontvoerde Sjaak Rijke

WOERDEN - De ontvoerde Woerdenaar Sjaak Rijke heeft een teken van leven gegeven. In een video die op internet is opgedoken roept Rijke de Nederlandse regering op er alles aan te doen om hem vrij te krijgen. De video zou op 26 september zijn opgenomen.
Sjaak Rijke, in de nieuwe video met grijze baard, bril en roodverbrand voorhoofd, werd in 2011 in Mali ontvoerd. In de video zegt hij dat hij ernstige problemen met zijn rug heeft en dat het emotioneel niet goed met hem gaat. In het Engels zegt hij: "Ik zit in extreme omstandigheden en een lastige veiligheidssituatie."

NEDERLANDSE REGERING

De Woerdenaar zegt dat de Amerikaanse regering vijf Taliban heeft vrijgelaten in ruil voor één Amerikaan. De Nederlandse regering zou nog niets officieels van zich hebben laten horen. Het is niet duidelijk of Rijke gedwongen is deze tekst te zeggen.
Rijke leest een verklaring op waarin hij zijn familie en het Nederlandse volk oproept de overheid onder druk te zetten om in te gaan op de eisen van de moslimstrijders die hem vasthouden. "Ik houd mijn regering verantwoordelijk voor elk leed dat mij overkomt." Hij eindigt met de woorden: "Alsjeblieft, help me, alsjeblieft."

MILITAIREN

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt de video te kennen, maar wil er geen mededelingen over doen om de belangen van Rijke niet te schaden. Ook commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp, die maandagavond in het tv-programma Pauw te gast was onthield zich om die reden van commentaar. Nederlandse militairen strijden sinds begin dit jaar in Mali tegen moslimextremisten.
Op 25 november is het precies drie jaar geleden dat Sjaak Rijke werd ontvoerd. De NS-machinist werd in Mali tijdens een reis met zijn vrouw overvallen. Zijn vrouw wist te ontkomen, Rijke niet. Vorig jaar en in 2012 kwamen er ook videoboodschappen over Rijke naar buiten. Het is onduidelijk waar hij nu verblijft.

Het is volgende week 3 jaar geleden dat Rijke in Mali door Al Qaeda werd ontvoerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.