"Pluimvee ophokken tijdens vogeltrek"

HEKENDORP - Pluimvee zou in het voor- en najaar verplicht moeten worden opgehokt. Daarvoor pleit de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders nadat in Hekendorp vogelgriep is vastgesteld.
Volgens de vakbond wordt het risico van dierziektes kleiner wanneer pluimvee binnen zit op het moment dat trekvogels overvliegen. NVP-voorzitter Gert-Jan Oplaat liet zich al eerder uit over een periodieke ophokplicht, maar volgens hem wil het ministerie van Landbouw er tot nu toe niet aan.
Tegen RTV Utrecht zegt Oplaat dat hij hoopt dat mensen nu met een klap wakker zijn geworden. "We moeten een tussenweg vinden tussen buiten lopende kippen en binnen gehouden dieren. Dat kun je doen door bijvoorbeeld tijdens de risicovolle vogeltrek alle vogels binnen te houden."
De NVP vreest dat de schade door de vogelgriepmaatregelen enorm zal zijn. Oplaat: "Bij broederijen komen dagelijks twee miljoen kuikens uit hun ei. Die mogen nu nergens naartoe. Als er geen ontheffing van het vervoersverbod komt moeten ze allemaal gedood worden. De eerste dag praat je al over een schade van tussen de 10 en 20 miljoen. Als het tot na woensdag aanhoudt loopt dat heel snel op tot wel 100 miljoen en misschien nog wel meer."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.