Amersfoort stelt vuurwerk afsteken ter discussie

AMERSFOORT - Amersfoort discussieert vanavond over de viering van de komende jaarwisseling. GroenLinks in de gemeente wil een centrale vuurwerkshow, zodat mensen op veilige afstand van vuurpijlen en knallen kunnen genieten. Zelf afsteken is volgens de partij te gevaarlijk.
GroenLinks pleit voor een vuurwerkverbod voor particulieren. "Ik zie hoeveel mensen er plezier aan beleven, maar er is verder geen enkel ander argument voor vuurwerk," zegt raadslid Hiske Land. "Je hoort van alle kanten commentaar. Mensen zien wat het met hun huisdieren doet, mensen met last van hun luchtwegen kunnen niet naar buiten omdat het de lucht verpest en er raken jaarlijks zoveel mensen gewond dat er eigenlijk geen reden is om er nog mee door te gaan."
Land vindt georganiseerde vuurwerkshows, zoals die in het buitenland en in sommige Nederlandse gemeenten worden gegeven, een uitstekend alternatief. Ondernemer Jeroen Brandsen ziet daar echter niets in. Hij verkoopt in de laatste dagen van het jaar vuurwerk in Amersfoort.
"Zelf afsteken is traditie," zegt Brandsen. "Normaal consumentenvuurwerk moet voor iedereen toegankelijk blijven. Het is veilig als je de instructies volgt. Pas als mensen stukjes afzagen en van alles bij elkaar gieten, dan kan het gevaarlijk worden. Dat is illegaal."
Amersfoorters kunnen vanavond tijdens het Stadscafé in De Observant hun mening geven over vuurwerk tijdens Oud & Nieuw. Dan worden mogelijke alternatieven voor het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling besproken.

GroenLinks en ondernemer over vuurwerk in Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.