"Vogelgriep kan zo weer opduiken"

HEKENDORP - Het is niet helemaal uit te sluiten dat de vogelgriep nog opduikt in ons land. Dat zegt het Centraal Veterinair Instituut (CVI) dat onderzoek deed naar de recente uitbraak van het virus op een bedrijf in Hekendorp. Alle 150.000 kippen van de boerderij moesten deze week worden geruimd.
Zestien bedrijven in de directe omgeving van het bedrijf zijn onderzocht, maar daar werd geen vogelgriep gevonden. Maar pluimveebedrijven moeten alert blijven, zegt woordvoerder Ruth Bouwstra van het CVI: "Het is wel zo dat het het meest waarschijnlijk is dat de uitbraak veroorzaakt is door trekvogels. Dat kan nog een keer gebeuren, maar ook dan staat het geval waarschijnlijk weer op zichzelf."
Het landelijke vervoersverbod voor kippen, eieren en mest is dinsdagavond opgeheven. Vakbond LTO voor Pluimveehouderij is blij met het opheffen van het vervoersverbod. Tot dinsdag mocht er door de uitbraak van de vogelgriep in Hekendorp in het hele land geen kippen, eieren, mest en strooisel vervoerd worden. LTO vreesde een financiële strop voor de pluimveebedrijven.
Het vervoersverbod blijft in een straal van tien kilometer rond het besmette bedrijf wel van kracht. Ook is er nog steeds een ophokplicht voor kippen en ander pluimvee.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.