Utrechtse steun voor klimaatcoalitie

PROVINCIE UTRECHT - Het klimaat geen schade meer toebrengen. Dat is het doel van de Nederlandse Klimaatcoalitie waarin zich bijna vijftig bedrijven, overheden en milieuorganisaties hebben verenigd. De coalitie krijgt ook steun uit Utrecht.
Er doen op de eerste plaats grote bedrijven uit de regio mee, zoals het Utrechtse waterbedrijf Vitens, Friesland Campina uit Amersfoort en de Utrechtse SNS-bank. Verder is de gemeente Utrecht van de partij en staat ook milieuorganisatie Natuur en Milieu in Utrecht in de startblokken om mee te doen. De coalitie groeit snel, aldus staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu woensdag in een brief aan de Kamer.
De deelnemers willen uiterlijk in 2050 volledig klimaatneutraal zijn, maar komen al op korte termijn met voorstellen om hun bedrijfsvoering klimaatvriendelijker te maken. Zo wil de ASN Bank in 2030 dat het geld zo wordt uitgeleend dat het geen impact heeft op het klimaat.
Het initiatief komt aan de vooravond van de klimaattop in december in Lima in Peru. Die vormt de opmaat naar de grote klimaattop in Parijs waar een jaar later afspraken moeten worden gemaakt over een nieuw akkoord als opvolger van het Kyoto Protocol om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.