Fort Everdingen wordt bierbrouwerij

Fort Everdingen op archiefbeeld.
Fort Everdingen op archiefbeeld. © Nederlands Instituut voor Militaire Historie
EVERDINGEN - Fort Everdingen wordt een ambachtelijke bierbrouwerij. Brouwerij Duits en Lauret heeft het in onbruik geraakte verdedigingswerk overgenomen voor het symbolische bedrag van een euro.
Voorwaarde bij de koop was dat de brouwer het fort een nieuwe functie zou geven. Daniëlle Duits en Marco Lauret schreven volgens het ministerie van Economische Zaken het beste plan en gaven daarmee zeventien andere kandidaten het nakijken. De bierbrouwerij is uitgekozen, omdat "het robuuste plan past in het robuuste fort." Behalve bier gaan de brouwers ook kaas, mosterd en azijn maken.
De Dienst Landelijk Gebied is erg te spreken over de nieuwe bestemming, die het fort niet alleen openstelt maar mensen ook verleidt om er naar binnen te gaan. Volgens eigenaar Marco Lauret is het fort door zijn dikke muren en de constante temperatuur binnen zeer geschikt om bieren op te slaan.
Duits en Lauret wil volgend jaar in de brouwerij medewerkers begeleiden die extra zorg nodig hebben. Die kunnen behalve in de brouwerij zelf ook aan de slag in de bediening en bij het onderhoud van de machines en het groen in de omgeving.
Fort Everdingen is tussen 1841 en 1847 gebouwd als verdedigingswerk langs de Lek. Op het terrein van 12 hectare staan 23 gebouwen. Het fort is tijdens de Tweede Wereldoorlog nog gebruikt. Daarna gebruikte de Explosieven Opruimingsdienst Defensie het complex als trainingscentrum. Duits en Lauret krijgt in januari de sleutel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.