"Kippenboeren niet zorgvuldig genoeg"

HEKENDORP - Pluimveehouders moeten meer doen om de vogelgriep buiten de deur te houden. Dat stelt viroloog Ab Osterhaus.
Afgelopen weekend brak op een pluimveebedrijf in het Utrechtse Hekendorp (gemeente Oudewater) het virus uit, waardoor 150.000 kippen moesten geruimd worden.
Osterhaus vindt dat pluimveehouders zorgvuldiger moeten ontsmetten en de kippen tijdens de vogeltrek binnen moeten houden. "Het virus is afkomstig van de ontlasting van wilde vogels. Het ligt voor de hand dat dit bij kippen terecht komt doordat bijvoorbeeld iemand met zijn laarzen erin stapt en ze vervolgens niet goed ontsmet", aldus de viroloog.

TREKROUTE

Kees de Pater van de Vogelbescherming in Zeist acht deze verklaring onwaarschijnlijk. "Er wordt gewezen naar trekvogels die dat virus hebben opgelopen in Zuidoost-Azië, maar er is geen directe trekroute van daar naar West-Europa, dus die kans is klein."

OPHOKKEN

Osterhaus vindt dat de kippen binnengehouden moeten worden als er trekvogels overvliegen, "Als je de dieren ophokt, is de kans op besmetting veel kleiner, maar er is altijd nog een kans. Zeker bij de vrije uitloop, kan je zeggen dat er sprake is van de kat op het spek binden."
De ophokplicht voor pluimvee geldt nog tot 18 december. Pluimveehouders, maar ook hobbyboeren, moeten tot die tijd hun dieren binnen houden. De buren van het besmette bedrijf in Hekendorp zijn bang dat het gevaar nog niet geweken is. Zij vrezen een nieuwe uitbraak van de vogelgriep. "Het kan zo weer gebeuren. De vogels schijten of duiken naar binnen en er wordt met de auto over het erf gereden zonder te ontsmetten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.