Oudewater leent 500 jaar oud priestergewaad

OUDEWATER - Oudewater heeft een bijzonder historisch object te leen gekregen van museum Catharijneconvent in Utrecht. Het gaat om een eeuwenoude kazuifel. Dat is een gewaad dat priesters honderden jaren geleden aanhadden.
Een vervoersbedrijf uit Oudewater stond donderdagochtend voor een bijzondere opgave. Een 500 jaar oude kazuifel van Museum Catharijneconvent in Utrecht moest naar het stadje worden gehaald.
De kazuifel, een kleed zonder mouwen dat een priester draagt tijdens de mis, was in de zestiende eeuw van een priester uit Oudewater. Het gewaad wordt met vitrine en al tentoongesteld op de zolder van het oude stadhuis, omdat de stad volgend jaar 750 jaar bestaat.
Volgens woordvoerder Otto Beaujon van de projectgroep Oudewater 750 jaar is het transport een ingewikkelde klus. "De vitrine is breekbaar, groot en zwaar. In het verleden is het met een groot schilderij ook gelukt, dus dit zal ook wel gaan. Het probleem is dat er geen grote ramen zijn om alles naar binnen te takelen. Er is alleen een wenteltrap."

Oudewater heeft een eeuwenoude kazuifel in bruikleen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.