"Geen verband vogelgriep Ter Aar en Hekendorp"

HEKENDORP - Op een pluimveebedrijf in Ter Aar (Zuid-Holland) is vogelgriep vastgesteld. Het is nog niet duidelijk om welke variant het precies gaat. De ongeveer 43.000 legkippen op het bedrijf worden geruimd, aldus het ministerie van Economische Zaken.
Rond het bedrijf in Ter Aar is een 10-kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen geen andere pluimveebedrijven. Er zouden vier bedrijven zijn, maar die zijn allemaal niet meer actief. Mijdrecht en Zegveld vallen binnen de 10-kilometerstraal.

HEKENDORP

Afgelopen weekend brak op een pluimveebedrijf in het Utrechtse Hekendorp (gemeente Oudewater) het virus uit, waardoor 150.000 kippen moesten geruimd worden.
Burgemeester Verhoeve van Oudewater heeft van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te horen gekregen dat er geen aanwijzing is dat de uitbraak in Ter Aar verband houdt met de uitbraak in Hekendorp. Op Twitter wenst hij de mensen in Ter Aar veel sterkte.

VERVOERSVERBOD

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft donderdag opnieuw een landelijk vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel van pluimveebedrijven ingesteld.

Ook is de ophok- en afschermplicht voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte opnieuw ingesteld. Voor bedrijfsmatige pluimveehouderijen geldt deze plicht al tot minimaal 18 december.
Er is daarnaast een bezoekersregeling van kracht op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee. Tevens geldt voor heel Nederland een jachtverbod op alle dieren en is er een verzamel-en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte.

Na de uitbraak van vogelgroep in Ter Aar worden er opnieuw maatregelen genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.