Boterzuurspuiters Utrechtse Jumbo gepakt

UTRECHT - De politie Utrecht heeft zeven mannen aangehouden voor een lange reeks vernielingen bij de Jumbo in de Merelstraat en horecagelegenheden in de Voorstraat. Het aantal verdachten in de zaak komt hiermee op negen.
In de Jumbo-supermarkt in de Merelstraat is meerdere keren een extreem stinkende vloeistof gespoten. Ook werden de ruiten van de zaak tot tweemaal toe vernield. Daarnaast is er een stinkbom gegooid in een politiewagen in de Merelstraat.
De politie besloot medio oktober permanent toezicht te houden bij de Jumbo. Ook werd onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart. Dat leidde eerder al tot een paar aanhoudingen.

BOTERZUUR

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de stinkende vloeistof geïdentificeerd als boterzuur. Het goedje is ook verspreid in twee horecazaken aan de Voorstraat. Bij een incident op 7 oktober kreeg een 18-jarige vrouw uit Arnhem het boterzuur over haar heen. Zij moest zich door een dokter laten behandelen omdat het een allergische reactie veroorzaakte. De vrouw heeft aangifte gedaan van mishandeling.

MOTIEF

Het verspreiden van het boterzuur leverde een flinke schadepost op voor de eigenaren van de supermarkt en horecagelegenheden. Waarom de Jumbo doelwit was van de vernielingen is niet duidelijk. Volgens de politie wilden de daders met het verspreiden van boterzuur bewust spullen onbruikbaar maken.
De zeven verdachten die nu zijn aangehouden, zijn Utrechtse mannen in de leeftijd van 18 tot 39 jaar. De 39-jarige verdachte wordt ook verdacht van mishandeling.

CONTACT

Als het onderzoek is afgerond neemt de officier van justitie een beslissing over verdere vervolging. Naar verwachting zullen de verdachten zich in het nieuwe jaar voor de rechter moeten verantwoorden. Vier verdachten mogen tot aan de zitting geen contact hebben met elkaar en niet in de buurt van de supermarkt en de twee horecagelegenheden komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.