"Werk met behoud uitkering DC Solar oneerlijke concurrentie"

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft bijstandsgerechtigden met behoud van uitkering aan het werk gezet bij het Utrechtse bedrijf DC Solar. Volgens de Utrechtse GroenLinks is er sprake van oneerlijke concurrentie.
DC Solar kwam deze week in het nieuws door het televisieprogramma Opgelicht. DC Solar beloofde verschillende Utrechters de levering en installatie van zonnepanelen, liet het forse aanbetalingen doen, maar heeft nooit geleverd.
Uit de berichtgeving bleek dat er Utrechtse bijstandsgerechtigden bij dit bedrijf werken. "DC Solar betaalt deze mensen geen loon", schrijft Opgelicht. "Als het klopt dat de gemeente uitkeringsgerechtigden naar DC Solar heeft verwezen, is er volgens ons sprake van oneerlijke concurrentie. Het is gewoon gangbare arbeid,' zegt fractievoorzitter van GroenLinks Heleen De Boer.

GEWEIGERD

Van minstens één uitkeringsgerechtigde is bekend dat hij heeft geweigerd met behoud van uitkering bij Solar DC aan het werk te gaan en dat om die reden zijn uitkering is stopgezet. De Boer: "Die weigering was terecht omdat het om gangbare arbeid gaat. Nu blijkt ook nog dat de werkgever niet te goeder trouw was. Ik wil graag dat het besluit om de uitkering stop te zetten, wordt teruggedraaid."
De Boer heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college. GroenLinks vindt dat werken met behoud van uitkering deel moet uitmaken van een re-integratietraject, dus een opstap naar loonvormende arbeid of opleiding.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.