Plastisch chirurgen gaan borstimplantaten registreren

UTRECHT/ZEIST - Plastisch chirurgen beginnen in januari met een landelijke registratie van borstimplantaten. Daarmee kunnen implantaten die problemen veroorzaken eerder worden opgespoord, zegt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) in Utrecht.
Registratie is verplicht voor plastisch chirurgen maar niet voor andere artsen die borstimplantaten inbrengen zoals cosmetisch chirurgen. Minister Schippers wil alle zorgverleners en zorginstellingen gaan verplichten om hun implantaten te registreren.

PIP

Aanleiding voor het registratiesysteem is de affaire met PIP-implantaten. Die hebben een grotere kans op scheuren en lekken door het gebruik van goedkope siliconen. Het Frans bedrijf PIP is inmiddels failliet. De lekkende implantaten werden onder meer gebruikt in privéklinieken in Zeist en Utrecht.
In december dient een rechtszaak van duizenden vrouwen met PIP-borstimplantaten tegen het Duitse keuringsbedrijf TÜV Rheinland. Dit bedrijf keurde de implantaten goed voor de Europese markt.
Bij de claim is ook onder meer letselschadekantoor SAP Advocaten uit Amersfoort betrokken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.