Leefbaar Utrecht-politicus Hans Berends overleden

UTRECHT - De Utrechtse politicus Hans Berends (65) is vrijdag thuis overleden. Hij was al enige tijd ziek.
Berends was een van de medeoprichters van Leefbaar Utrecht en was sinds 1998 actief voor de stadspartij. Dat jaar haalde de partij uit het niets negen zetels in de Utrechtse gemeenteraad.
Berends was tot 2006 gemeenteraadslid en vice-fractievoorzitter. Daarna was hij fractie-assistent voor Leefbaar. Hij zette zich onder meer in voor het Stationsgebied en hield zich bezig met de gemeentelijke organisatie en aanbestedingen. Vorig jaar hield de partij op te bestaan, waarna Berends zich inzette voor de LiberaalDemocraten.
Collega's en vrienden roemen Berends' warmte, betrokkenheid en kritische blik. Op Twitter schrijft voormalig Leefbaar-raadslid Vincent Oldenborg: "Leefbaar Utrechter van het eerste uur, heeft ons verlaten. Ik gedenk hem vol dankbaarheid. Een waar volksvertegenwoordiger."
Berends kwam mei dit jaar in het nieuws met zijn plan voor een reuzenrad op het Smakkelaarsveld bij het Centraal Station. Dit in navolging van grote steden als Londen, Wenen en Tokio. Berends vond het een mooi alternatief voor de afgeschoten bibliotheek op het Smakkelaarsveld. Het plan kreeg veel bijval, maar was volgens de wethouder niet haalbaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.