Pluimveehouders ontevreden over nieuwe aanpak vogelgriep

PROVINCIE UTRECHT - De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders heeft kritiek op de nieuwe maatregelen die staatssecretaris Sharon Dijksma zondag heeft genomen om uitbreiding van de vogelgriep tegen te gaan. Volgens de bond treffen de maatregelen ook pluimveeboeren die helemaal niets met de vogelgriep te maken hebben.
Het gaat volgens de NVP met name om pluimveehouders die broedeieren produceren. Die eieren mogen nu niet vervoerd worden naar Nederlandse broederijen. Na tien dagen verliest een broedei zijn economische waarde, omdat het dan niet meer in de broedmachine gelegd kan worden. Kuikens die deze dagen uit de eieren komen mogen alleen nog naar het buitenland worden gebracht.
Pluimveebedrijven die getroffen worden door vogelgriep kunnen een beroep doen op een zogenoemd Diergezondheidsfonds, dat is ingesteld door de overheid en de pluimveesector. Een woordvoerder van de NVP laat echter weten daar weinig vertrouwen in te hebben. "Ondernemers kunnen aankloppen bij het fonds, maar ze moeten de mogelijkheid krijgen om hun eieren te laten opkopen. Anders worden ze van het kastje naar de muur gestuurd en komt er geen oplossing."

PLUIMVEEREGIO'S

Staatssecretaris Dijksma heeft Nederland sinds zondag opgedeeld in vier pluimveeregio's met zo weinig mogelijk onderling contact. Vrachtauto's die dieren of eieren vervoeren mogen maar één bedrijf per keer bezoeken en moeten daarna worden ontsmet. Het vervoeren van mest blijft verboden, net als het aanvoeren van nieuwe dieren.
Dijksma wijst erop dat de ingrijpende maatregelen bedoeld zijn om Nederland weer vrij van vogelgriep te maken. "Het is in het belang van de sector zelf dat we ervoor zorgen dat we zo snel mogelijk schoon zijn en geen besmette binnen onze landsgrenzen meer hebben."

VOGELSHOWS

De maatregelen om het vogelgriepvirus een halt toe te roepen betekenen overigens ook een strop voor vogelliefhebbers in de regio. Vogelshows kunnen nog altijd niet worden georganiseerd. Afgelopen week werden al tentoonstellingen in Soest en Veenendaal afgelast. De sierduivenshow in Amersfoort gaat deze week ook niet door.

Kritiek over nieuwe vogelgriepmaatregelen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.