Willem Jeths eerste Componist des Vaderlands

AMERSFOORT - Amersfoorter Willem Jeths is de eerste Componist des Vaderlands. De eretitel is een initiatief van Buma Cultuur, die Nederlandse muziek promoot. De 55-jarige Jeths is voor minimaal twee jaar benoemd om als ambassadeur de eigentijdse Nederlandse klassieke muziek in de schijnwerpers te zetten.
De componist is volgens een onafhankelijke jury gekozen om zijn veelzijdigheid als componist. "Daarnaast staat hij middenin het Nederlandse klassieke muziekleven, niet alleen als musicus, maar ook als een gedreven didacticus."

BELANGRIJKE GEBEURTENISSEN

Als Componist des Vaderlands wil Jeths inspelen op de actualiteit en voor belangrijke gebeurtenissen nieuw werk componeren. Dat kan muziek zijn bij bijvoorbeeld een grote ramp, zoals met de MH17, of de val van een kabinet. "Ik ben al een voorraad aan het creëren van muziek die een zekere stemming in zich heeft, van tragisch tot vrolijk," zegt Jeths. "Het is geen lap van een uur, maar het zijn korte stukjes muziek van een paar minuten."
Daarnaast wil de Amersfoorter stukken van Nederlandse componisten die in de vergetelheid zijn geraakt, weer onder de aandacht brengen. Tot slot is zijn doel het "ambacht van het componeren" nieuw leven in te blazen. Zo denkt hij bijvoorbeeld aan het organiseren van compositiewedstrijden op basisscholen. "Het muziekonderwijs op scholen is behoorlijk armoedig." Hij hoopt jongeren hiermee meer in aanraking te brengen met klassieke muziek. "De concertzalen zijn vrij grijs, qua haar."

NEUDE

Overigens is het werk van Jeths maandagmiddag al op de Utrechtse Neude te horen. Daar is een muzikale schommeltuin opgebouwd ter promotie van een evenement in TivoliVredenburg met klassieke muziek. "We kunnen met de schommels de compositie beïnvloeden", vertelt de initiatiefnemer. "Dus als we harder schommelen wordt er hard gespeeld, als we te zacht schommelen dan vallen de muziekinstrumenten uit."

MUZIEKSCHOOL

Willem Jeths werd in 1959 in Amersfoort geboren en begon zijn muzikale carrière in zijn jeugd met pianoles en lessen muziektheorie op de Amersfoortse Muziekschool. Hij vervolgde zijn opleiding op de conservatoria van Amsterdam en Utrecht en op de Universiteit van Amsterdam.
Als componist heeft hij kamermuziek, concerten, liederen en een opera op zijn naam staan. In zijn composities neemt hij vaak ongebruikelijke of inventieve geluidsbronnen mee, zoals speelgoedinstrumenten, brekend glas, druppelend water of scheurend papier. Zijn werken zijn over de hele wereld uitgevoerd.

Muziek van Jeths in muzikale schommeltuin op de Neude

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.