"Pluimveesector compenseren voor vogelgriep"

PROVINCIE UTRECHT - Bedrijven met broedeieren en eendagskuikens, waaronder die in de provincie Utrecht, worden vanwege de maatregelen tegen vogelgriep mogelijk financieel gecompenseerd. Dat zegt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).
De bond is maandag met andere belanghebbenden in overleg is geweest met het ministerie van Economische Zaken. De komende dagen wordt meer duidelijkheid verwacht. "Het gaat om ongeveer tweehonderd bedrijven", zegt secretaris Jan Brok van de NVP.

SCHADE

Doordat er een verbod is ingesteld op de aanvoer van nieuwe kuikens, wordt de sector hard getroffen. De vraag naar broedeieren en kuikens is ernstig geslonken. Bedrijven zijn daardoor gedwongen om eieren en kuikens heel goedkoop te verkopen en zelfs te vernietigen.
Brok: "Zo'n zes miljoen kippen leveren vijf bevruchte eieren per week, met normaal gesproken een waarde van twintig cent per ei. Daarnaast zijn er in Nederland ongeveer zestien miljoen eendagskuikens, die gemiddeld een euro per stuk horen op te leveren."

WERKTIJDVERKORTING

Vakbond CNV heeft ook aangedrongen op financiële compensatie. De vakbond wil dat bedrijven in aanmerking komen voor werktijdverkorting. De arbeidsuren die nu niet gedraaid kunnen worden, moeten de bedrijven dan kunnen declareren bij het UWV. De misgelopen inkomsten zouden dan vergoed moeten worden via een WW-uitkering.

Gevolgen vogelgriep in Overberg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.