Rechtbank: Geen wapens voor Brink's

PROVINCIE UTRECHT - Geld- en waardetransporteur Brink's uit Houten mag zijn beveiligers niet uitrusten met vuurwapens. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank in Utrecht dinsdag beslist. De rechter vindt dat Brink's de politie moet bellen bij een overval.
De afgelopen jaren zijn opslagpanden van Brink's meerdere keren op gewelddadige wijze overvallen, waarbij ook automatische vuurwapens en zware explosieven werden gebruikt. Een overval op het depot in Houten kon in 2012 voorkomen worden, nadat twee mannen werden betrapt bij het plaatsen van camera's op geldwagens.
Volgens Brink's zijn er in het buitenland minder overvallen en komt dat door de bewapening van beveiligers. Daarom had het bedrijf bij staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie om ontheffing gevraagd om medewerkers uit te rusten met vuurwapens.

POLITIEHULP

De staatssecretaris heeft het verzoek van Brink's geweigerd omdat er geen sprake is van zelfverdediging onder zeer uitzonderlijke omstandigheden. In maart bepaalde de rechtbank dat de staatssecretaris dat nader moest motiveren. Daarop heeft Teeven uitgelegd dat Brink's tijdens een overval kan rekenen op hulp van de politie.
Het plan om bewakers te bewapenen kon eerder rekenen op sceptische reacties van collega's. De Nederlandse Veiligheidsbranche vreest voor een geweldspiraal als particuliere beveiligers worden bewapend. Ook beveiliger G4S, die ook slachtoffer was van gewelddadige overvallen, zag niets in de plannen.

Rechtbank: Geen wapens voor Brink's

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.