GroenLinks: Schone energie speerpunt bij Provinciale Statenverkiezingen

WIJK BIJ DUURSTEDE - Politieke partijen in de provincie Utrecht maken zich op voor de campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart volgend jaar. De verkiezingen zijn belangrijk, want indirect wordt ook bepaald wie er in de Eerste Kamer komt. Toch zijn er politieke partijen die regionale speerpunten hebben.
GroenLinks in de provincie Utrecht wil tijdens de campagne van de volgende Provinciale Verkiezingen gaan inzetten op groene energie. "We zijn in de provincie achterblijver als het gaat om duurzame energie. 2,5 procent is groene energie, waar we in 2020 naar 14 procent willen", aldus Statenlid Karin Boelhouwer.

ZONNEPANELEN

De oude steenfabriek in Wijk bij Duurstede is volgens Boelhouwer een mooi voorbeeld waar op grote schaal duurzame energie wordt opgewekt. Het pand heeft een groot dak waar zo'n 500 zonnepanelen op kunnen. Dat levert volgens Henk Muis van de Eigen Wijkse Energie Coöperatie stroom op voor zo'n 33 huishoudens.
De coöperatie werd speciaal opgericht voor de steenfabriek. De zonnepanelen op het dak gingen in de verkoop en dat bleek een succes. "In totaal hebben zo'n 90 huishoudens gezegd: doe mij maar 1 of meerdere panelen", vertelt Muis. "We hadden niet verwacht dat er in zo'n korte tijd zoveel geld voor dit project beschikbaar zou komen."
Boelhouwer hoopt dat de provincie in de toekomst een akkoord sluit met overheden, instellingen, bedrijven en bijvoorbeeld coöperaties in gemeenten om dergelijke initiatieven van de grond te krijgen. "Dit project in Wijk bij Duurstede is daar een fantastisch voorbeeld van."

DEN HAAG

Volgens SGP-senator Peter Schalk uit Veenendaal zijn de Provinciale Statenverkiezingen belangrijk voor de Eerste Kamer, maar tellen provinciale thema's weldegelijk mee. "Het is ongelooflijk belangrijk dat er goede mensen in de Provinciale Staten zitten die het voor de mensen in de provincie op een goede manier regelen."
Landelijke partijen zouden zich tijdens de campagne volgens de SGP'er juist extra moeten focussen op de provincie. Op die manier zullen mensen sneller naar de stembus gaan. "Vervolgens zul je zien dat er dan een sterke partij in de provincie zit en die gaat straks de landelijke verkiezingen weer domineren. Maar wel in die volgorde."
Volgens Schalk spelen er drie belangrijke thema's in de provincie. "Waar je erg op moet letten is dat er een balans komt tussen leefbaarheid, de economische dynamiek die ondersteund moet worden in de provincie Utrecht en het derde dat we aandacht hebben voor de natuur. Maar dat moet wel in balans met die andere onderdelen zijn."

SGP'er Schalk over de Provinciale Statenverkiezingen
"Groene energie speerpunt bij Provinciale Statenverkiezingen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.