"Onrust Hekendorp over dode ratten onterecht"

HEKENDORP - De dode merels en dode ratten die werden gevonden in de buurt van het besmette pluimveebedrijf in Hekendorp, zijn woensdag alsnog weggehaald.
Een medewerker van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit met beschermende kleding heeft de dode vogels in een plastic bak gedaan en meegegeven aan een koerier. De wethouder gaat met omwonenden praten over de ontstane situatie.
De dode dieren veroorzaakte onrust in de buurt van het besmette pluimveebedrijf. Een buurman van het getroffen pluimveebedrijf trof de dode dieren aan op zijn erf. Het Dutch Wildlife Health Center (DWHC) in Utrecht liet daarop weten dat de ratten en vogeltjes niet besmet zijn geraakt.
Volgens het DWHC is de kans dat vogelgriep voorkomt bij dieren zoals merels of ratten, zo goed als nihil is. Buurman Cees van de Sande was daar niet van overtuigd. "Het is wel toevallig dat hier nu dode dieren liggen, terwijl afgelopen week vogelgriep bij de buren is ontdekt", zei hij dinsdag.
Na de vondst werd contact gelegd met de gemeente maar die weigerden in eerste instantie de kadavers op te halen. "Zij verwijzen ons naar het Dutch Wildlife Health Center", zei van de Sande, "Maar daar zeggen ze dus dat ze ons niet kunnen helpen".
Het DWHC mocht de dieren ook niet ophalen omdat het vervoersverbod nog steeds van kracht is. De broers weigerden de dieren zelf op te ruimen en vinden dat de gemeente in actie moet komen. Het DWHC adviseerde Van de Sande om de kadavers in een plastic zak te stoppen en in de container te gooien. Daar zijn volgens het onderzoekscentrum geen risico's aan verbonden.
Het Dutch Wildlife Health Center is een Utrechts instituut dat onderzoek doet naar ziekten bij wilde dieren.

Geen wilde dieren met vogelgriep rond Hekendorp

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.