Patiënten UMC Utrecht krijgen direct uitslag onderzoeken

UTRECHT - Het UMC Utrecht is het eerste ziekenhuis in Nederland waar patiënten direct inzage krijgen in resultaten van een onderzoek, nog voordat er met een arts gesproken is. Volgens het ziekenhuis zijn veel patiënten prima in staat die gegevens te begrijpen. Binnenkort krijgen alle patiënten van het UMC toegang tot een eigen online dossier.
In de VS krijgen patiënten al langer direct inzage in de onderzoeksresultaten en dat leidt tot betere dossiers en betere behandelingen, zegt het UMC Utrecht. Patiënten zijn beter voorbereid op een gesprek met de arts en blijken nauwkeuriger in het innemen van medicatie.
Volgens Egon Compter van het UMC Utrecht hebben patiënten van zijn ziekenhuis daar ook zelf om gevraagd. Nu al geeft 36 procent van de patiënten aan die gegevens snel te willen inzien en dat aantal zal volgens Compter alleen maar groeien.

WEBSITE

De gegevens worden beschikbaar via een persoonlijk digitaal dossier, dat patiënten via de beveiligde website van UMC Utrecht kunnen inzien. Zodra onderzoeksgegevens of foto's klaar zijn, worden die direct in het dossier gepubliceerd.
Als er toch snel duiding nodig is, dan belt de medisch specialist binnen 24 uur naar de patiënt. Dat doen we nu ook al, zegt Compter. In de toekomst kan de patiënt met de uitslag bij de hand vragen aan de arts alvast voorbereiden.
Niet alle ziekenhuizen willen de gegevens direct beschikbaar maken aan patiënten. Zo kiest het Radboudziekenhuis in Nijmegen voor uitstel, zodat de medisch specialist tijd heeft om de onderzoeksresultaten persoonlijk met de patiënt te bespreken.

Patiënten UMC Utrecht krijgen direct uitslag onderzoeken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.