Rabobank bezorgd ondanks groei economie

UTRECHT - De Nederlandse economie groeit in 2015 met 1,5 procent twee keer zo hard als in 2014. Toch is er geen reden voor uitbundig optimisme, stellen economen van de Rabobank in hun woensdag verschenen Visie op 2015.
De werkloosheid daalt weliswaar, maar blijft nog steeds hoog. Positief is dat het besteedbare inkomen van huishoudens voor het tweede jaar op rij toeneemt en het herstel op de woningmarkt doorzet. "Daardoor wordt de economische groei volgend jaar iets minder afhankelijk van de uitvoer'', aldus de Utrechtse bank.
Toch is er geen reden voor een jubelstemming, zegt de bank. "De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn verre van spectaculair, met de eurozone als zorgenkind, en een niet onaanzienlijke hoeveelheid risico's die de wereldwijde groei danig kunnen verstoren", aldus chef-econoom Wim Boonstra.

GEMATIGDE GROEI

"De Nederlandse economie zal het in 2015 weliswaar aanmerkelijk beter doen dan in de jaren die achter ons liggen, maar ook hier moeten we genoegen nemen met een zeer gematigde groei die nog ver weg ligt van de groeicijfers die we voor de crisis gewend waren."
In hun Visie op 2015 stellen de economen dat er voor het kabinet een uitgelezen kans ligt om met de hervorming van het belastingstelsel ons land economisch verder te versterken. Boonstra ziet vooral wat in verlaging van belasting op arbeid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.