Getroffen boerderijen krijgen schadevergoeding voor vogelgriep

HEKENDORP - Broederijen en vermeerderingsbedrijven kunnen een schadevergoeding krijgen als ze zijn getroffen door de vogelgriep. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft dat woensdagavond aangekondigd.
Het is nog niet bekend hoeveel geld de bedrijven kunnen krijgen. Taxateurs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zoeken de komende weken uit hoeveel geld de bedrijven zijn misgelopen.
In Hekendorp werd eerder deze maand bij een pluimveebedrijf het eerste geval van vogelgriep ontdekt. Daarna werden er ook gevallen bekend bij boerderijen in het Zuid-Hollandse Ter Aar en in Kamperveen in Overijssel.
De compensatie moet de broedeieren en eendagskuikens vergoeden, die de boeren tussen 20 en 29 november niet konden verkopen. Ook bedrijven waar dieren zijn afgemaakt, kunnen een schadevergoeding krijgen.

OVERBERG

Pluimveehouder Cor Bos in Overberg is blij dat getroffen bedrijven worden gecompenseerd. Toch vraagt Bos zich af of hij ook in aanmerking komt voor de compensatie, omdat de vergoeding maar voor 10 dagen geldt.
De ondernemer uit Overberg vertelde eerder deze week aan RTV Utrecht dat hij zijn broedeieren alleen nog maar kwijt kon aan de industrie. "Dan zit je aan een prijs van 3 a 4 cent, die normaal 21 cent moet zijn. Dat is voor niemand te dragen natuurlijk."
Dijksma benadrukt in de verklaring overigens dat de overheid "nooit alle economische schade als gevolg van de vogelgriep kan vergoeden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.