Minder boten en laagwater in de Vecht door olie

UTRECHT - Er stroomt al een week lang olie de Vecht in na een geknapte stroomkabel in de rivier. Om de verspreiding van de olie tegen te gaan, laat het waterschap zo weinig mogelijk water de Vecht in stromen. Ook zijn er gele buizen op de olievlek geplaatst en mogen schepen er niet meer door.
De stroomkabel lag ter hoogte van de Vechtdijk 154 onder de rivier en bevatte olie om te isoleren. Vorige week donderdag werd voor de netbeheerder duidelijk dat er iets mis was met de oliedruk, maar het duurde tot woensdag tot het probleem was gevonden. Waarschijnlijk is tijdens baggeren de kabel geraakt.
Volgens netbeheerder TenneT valt de omvang van het probleem mee. "Het gaat om 400 liter, dat is ongeveer een badkuip", weet Jeroen Brouwers. Hij zegt dat er nog enkele dagen olie zal lekken, omdat de volledige hoogspanningskabel onbruikbaar wordt als de olie wordt afgesloten. Hij zegt dat het lek onder controle is.
Inmiddels wordt er hard gewerkt om het lek te dichten en een nieuwe kabel aan te leggen. Het duurt nog twee weken voordat alle werkzaamheden zijn afgerond. Voorlopig wordt Utrecht van stroom voorzien met een reservekabel die al jaren uit voorzorg beschikbaar is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.