Fietsersbond: Verplicht snelheidsregistratie in auto's

UTRECHT - De snelheid van auto's en andere motorvoertuigen zou automatisch geregistreerd moeten worden. Dat vindt de Fietsersbond in Utrecht. Volgens de bond is de registratie noodzakelijk bij onderzoek naar de oorzaak van een aanrijding.
De zaak is urgent volgens de bond omdat er nieuwe technieken zijn, die het lastig maken om te bewijzen dat een automobilist te hard reed. "Vroeger kon je door de remsporen te meten, zien hoe hard die auto heeft gereden. Tegenwoordig is dat door een anti-blokkeersysteem bij de remmen niet meer te zien", zegt een woordvoerder van de Fietsersbond.
De bond denkt dat snelheidsregistratie mogelijk is door standaard een systeem in de auto te bouwen waarin de snelheid vastgelegd wordt. "Technisch is dit nogal eenvoudig en in de praktijk zijn veel moderne auto's al met een dergelijke systeem uitgerust." Voorwaarde is wel dat de politie makkelijker toegang tot de gegevens krijgt, zegt de bond. Nu moeten eigenaren die nog vrijwillig afstaan.

TAAKSTRAF

Aanleiding voor het plan is de uitspraak van de rechter in Roermond waarbij een automobilist een taakstraf kreeg nadat hij een tweejarig meisje en haar grootouders had doodgereden.
Er waren aanwijzingen dat de man te hard had gereden, maar dat kon volgens de rechter niet onomstotelijk worden bewezen. De zaak trok nationale aandacht nadat de vader van het omgekomen kind een stoel naar de rechter had gegooid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.