Drukte verwacht bij eerste promotie met gebarentaal

UTRECHT - Een primeur in Utrecht: Een proefschrift die volledig in gebarentaal wordt verdedigd. De dove Corrie Tijsseling hoopt maandag bij de Universiteit Utrecht te promoveren op haar onderzoek over het dovenonderwijs in Nederland. De promotie dreigt zo druk te worden bezocht, dat de universiteit een extra zaal beschikbaar stelt.
De in Leersum geboren promovenda heeft onderzoek gedaan naar de totstandkoming van het Nederlandse dovenonderwijs en de betekenis daarvan. De promovenda zou graag zien dat gebarentaal niet langer als een hulpmiddel wordt gezien om tot gesproken taal te komen.
"Nederlandse Gebarentaal is een volwaardige, zelfstandige taal. Het zou bijvoorbeeld een keuzevak voor niet-doven kunnen zijn op middelbare scholen", zegt Tijsseling. De promotie is daarvan een bewijs: Formeel moet een proefschrift verdedigd worden in een moderne westerse taal. Gebarentaal valt daar dus onder. Tijsseling moest wel toestemming vragen bij de decaan en de rector.
Tijsseling is niet de eerste dove die gaat promoveren, maar wel de eerste bij wie de voertaal bij de promotieplechtigheid de Nederlandse Gebarentaal (NGT) is. Wel is al eerder een oratie uitgesproken in doventaal. Tijdens haar promotie zal ook worden gesproken: Tolken vertalen de gesproken tekst naar NGT en andersom.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.