Staffhorst maakt distillaat van pruimen uit tuin Karel V

UTRECHT - De Utrechtse stokerij Staffhorst heeft een eau de vie gemaakt van oranje pruimen uit de tuin van Grand Hotel Karel V. Het prestigieuze hotel-restaurant schonk al dranken van Staffhorst en kwam onlangs met het verzoek of er een distillaat gemaakt kon worden van de mirabellen.
Bastiaan Staffhorst runt tegenwoordig de Utrechtse stokerij. Zijn betovergrootvader begon in de 19e eeuw met het maken van drank. Staffhorst, vijfde generatie, besloot de familietraditie vorig jaar op te pakken en stookte een oude jenever met restaurant De Pronckheer in Cothen. Het werd een groot succes. Staffhorst maakte vervolgens ook eau de vies van fruit uit de Krommerijnstreek en bij de lancering van de Hollandse Nieuwe kwam hij met een korenwijn.

BEPERKTE OPLAGE

De nieuwe eau de vie, ook gemaakt bij De Pronckheer, wordt deze zaterdag gelanceerd. De oplage is zeer beperkt. Het distillaat wordt geschonken in Karel V en is verkrijgbaar bij de Utrechtse slijterijen Peters, Besseling en Van Berkel.
Karel V en Staffhorst zijn geen onbekenden. De geschiedenis van het Utrechtse drankenbedrijf Staffhorst vindt zijn oorsprong in 1831. Adriaan Staffhorst kwam toen werken in het Militair Hospitaal aan de Springweg, waar nu Karel V zit. Hij kocht vervolgens een aantal kroegen in de stad. Zij zoon startte in 1861 een drankenhandel aan de Oudegracht.
In 1974 werd de zaak verkocht aan Henkes/Bols en kwam er een einde aan meer dan honderd jaar Utrechtse distilleertraditie, die inmiddels dus weer floreert dankzij Bastiaan Staffhorst.

Staffhorst maakt distillaat van pruimen uit tuin Karel V

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.