Kidnapexpert somber over ontvoeringszaak Sjaak Rijke

WOERDEN - Alles wijst erop dat de ontvoeringszaak van Woerdenaar Sjaak Rijke muurvast zit. Dat zegt kidnapexpert Hans Slaman in de Telegraaf. "Dit soort daders kan het ontzettend lang volhouden."
Sjaak Rijke wordt al drie jaar vastgehouden door terroristen van Al-Qaeda. Hij werd ontvoerd tijdens een reis in Mali, zijn vrouw wist te ontsnappen. Onlangs verscheen weer een videoboodschap van hem. Familieleden worden door de kidnappers naar een diepe emotionele afgrond gedreven door het filmpje, zegt Slaman, die directeur is van International Security Partners.

NACHTMERRIE

"Het is alwéér een stap om de druk op Rijkes dierbaren en de overheid verder op te schroeven. Voor de familieleden is het een regelrechte nachtmerrie. De overheid zal bij een losgeldeis niets willen betalen en de familie zal het waarschijnlijk niet kunnen. Alles wijst erop dat de zaak muurvast zit", aldus de expert in de Telegraaf.

ERKEL

Slaman stond destijds de familie van de in Dagestan ontvoerde Arjan Erkel bij en was betrokken bij onderhandelingen over Nederlanders die door Somalische en Nigeriaanse piraten werden vastgehouden. Slaman weet hoe ontvoerders te werk gaan en ziet het laatste filmpje van Rijke als een tactische zet van de daders om hun eisen kracht bij te zetten.
De kidnapexpert stelt in de krant dat de Nederlandse regering formeel niet bij onderhandelingen over een eventuele losgeldsom is betrokken. Hij denkt dat via stille diplomatie contact gelegd is met de lokale overheden in Mali, maar is somber over de uitkomsten daarvan gezien de chaos in het verscheurde land. Ondertussen wordt de situatie voor de familieleden van Rijke steeds uitzichtlozer, stelt de expert.

LUCRATIEF

Het ontvoeren van Europeanen is een zeer lucratieve business voor Al-Qaeda. Naar schatting heeft de terreurorganisatie sinds 2009 al bijna 100 miljoen euro aan losgelden opgestreken, blijkt uit onderzoek van The New York Times. Hoewel Europese regeringen in alle toonaarden ontkennen losgeld te betalen, zou dat heimelijk en via allerlei tussenpersonen wel degelijk gebeuren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.