Verzet tegen 130 km/u op A12 bij Maarn

UTRECHTSE HEUVELRUG - De gemeente Utrechtse Heuvelrug en de Vereniging Bewonersbelangen Maarn-Maarsbergen zijn tegen de plannen voor een hogere maximumsnelheid op de A12.
Het Rijk wil volgend jaar december de maximumsnelheid tussen Driebergen en Veenendaal verhogen naar 130 kilometer per uur. De gemeente en de bewonersvereniging zijn fel tegen en hebben bezwaar aangetekend. Wethouder Henk Veldhuizen: "Met Maarn en Maarsbergen hebben we twee dorpen waar de snelweg dwars doorheen gaat en een verhoging van de maximumsnelheid heeft nogal impact."

LEEFBAARHEID

Ronald Letema van de bewonersvereniging maakt zich vooral zorgen over de gezondheid. "Door fijnstof en roetdeeltjes komt de leefbaarheid in Maarn, Maarsbergen maar ook Driebergen verder onder druk te staan. Omwonenden hebben de roet op de drempel van de deur zitten."

AMMONIAK

Ook Veldhuizen is bezorgd over de luchtkwaliteit. "De agrarische sector in onze gemeente is druk bezig om zoveel mogelijk ammoniak te besparen en met de snelheidsverhoging komt er veel fijnstof bij." De wethouder vreest dat ook de verkeersveiligheid in het geding komt als er op de smallere spitsstroken ook 130 kilometer per uur mag worden gereden.
Op het stuk snelweg geldt nu een wisselende maximumsnelheid. Tussen 6 uur 's ochtends en 7 uur 's avonds mag er 120 worden gereden, behalve als de spitsstrook open is. Dan geldt een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. 's Avonds en 's nachts mag er al 130 worden gereden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.