Onderzoek verband vogelgriep Zoeterwoude en Hekendorp

HEKENDORP - In Zoeterwoude is bij een legpluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Er wordt onderzocht of er een relatie is met het bedrijf in Hekendorp, waar enkele weken de eerste uitbraak was. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken zondag gemeld.
Het gaat bij de nieuwste besmetting om een H5-variant van de vogelgriep. Onderzocht wordt nu of het om een zogenoemde laagpathogene of een (veel besmettelijker) hoogpathogene variant gaat. Het ministerie verwacht dat de resultaten hiervan maandag beschikbaar komen.
Het gaat om een bedrijf met in totaal rond 28.000 dieren. De pluimveehouderij wordt zondag direct geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Sinds 16 november is bij vier bedrijven vogelgriep vastgesteld, in verschillende delen van het land. Het bedrijf in Zoeterwoude is het vijfde bedrijf. Verder meldt Economische Zaken dat er geen vogelgriep van het type H5 is aangetroffen op eendenbedrijven. Alle eendenbedrijven in Nederland zijn inmiddels onderzocht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.