Instellingen

Wie was de in Amersfoort vermoorde Samir Jabli?

Arrestatie van Jabli in 2010 vanwege schietpartij in Amsterdam.
Arrestatie van Jabli in 2010 vanwege schietpartij in Amsterdam. © Amaury Miller
AMERSFOORT - De 38-jarige Jabli was in 2004 betrokken bij een schietpartij in de Amersfoortse Trompetstraat. Daarvoor werd hij in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel.
Volgens zijn advocaat Louis de Leon wist Jabli heel goed dat hij gevaar liep en verbleef hij daarom de afgelopen tijd afwisselend in Amsterdam, Amersfoort en Spanje. Volgens de Leon beschikte Jabli 'over een groot netwerk' en kende hij vermoedelijk ook de in het Spaanse Marbella geliquideerde Samir 'Scarface' Bouyakhrichan.
VERBAND MET SPORTSCHOOLMOORD
In januari werd in dezelfde wijk in Amersfoort de 22-jarige Mohammed Alarasi doodgeschoten. Of Jabli en Alarasi elkaar kenden en of de moorden mogelijk verband houden, kon advocaat De Leon niet zeggen.
Wel bevestigt De Leon dat kort voor de sportschoolliquidatie op Alarasi er een plan was om Jabli voor zijn ouderlijk huis in Amersfoort te vermoorden. Dat mislukte omdat Jabli van de plannen hoorde. Volgens geluiden in de buurt zou Jabli het beoogde slachtoffer zijn geweest van de moord op Alarasi eerder dit jaar.
GEEN BESCHERMING
De Leon had zeer recent nog contact met zijn cliënt. Jabli wist dat hij het risico liep voortijdig aan zijn einde te komen, maar hulp inschakelen van bijvoorbeeld politie of Justitie was volgens zijn advocaat geen optie: "Het is natuurlijk wel iemand die zijn pappenheimers kent en die best wel wist dat hij linksom of rechtsom gevaar liep. Maar het was niet iemand die een hulpvraag had op dat gebied."
"BABBEL"
Jabli hield aan zijn jeugd in de Amersfoortse wijk Kruiskamp de bijnaam 'Babbel' over. Zijn advocaat benadrukt dat dit niet was omdat hij met de politie praatte: "Volgens mij had hij last van ADHD en praatte hij nogal veel. Hij was vaak aan het woord. Hij kon zijn klep niet houden."
Advocaat De Leon over vermoorde Samir Jabli

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.