Dijksma: Maatwerk in aanpak vogelgriep

KAMERIK/ZEIST - Rond de door vogelgriep getroffen bedrijven blijven strenge maatregelen gelden. Maar in de rest van het land mogen pluimveehouders weer nieuwe dieren naar hun lege stallen laten brengen. Staatssecretaris Sharon Dijksma kondigde dinsdag een aangepast pakket maatregelen aan om de vogelgriep te bestrijden.
Dijksma kiest voor maatwerk en benadrukt het belang van strikte hygiënemaatregelen. Ze gaat daar met de bedrijven nadere afspraken over maken. Het pluimvee moet nog binnen blijven. Transportwagens mogen ook de komende tijd in het hele land per rit maar hooguit één pluimveebedrijf aandoen. Daarna moeten de wagens opnieuw schoongemaakt en ontsmet worden. In het westen van het land, waar de meeste besmettingen zijn, blijft een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van kracht.

MAATWERK

In de omgeving van de besmette bedrijven in Hekendorp, Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude blijven strenge maatregelen gelden. Dijksma: "We doen alles wat mogelijk is om de verspreiding van de vogelgriep in Nederland te bestrijden. Daarbij baseer ik me steeds op de laatst bekende gegevens en op adviezen van deskundigen. Waar mogelijk passen we maatwerk toe.''
Zo adviseerde de Vogelbescherming eerder vandaag dat er andere maatregelen moeten worden genomen om het pluimvee te beschermen, nu blijkt dat de wilde watervogels het vogelgriepvirus bij zich dragen. Ook de pluimveehouders pleitten dinsdag voor versoepelde maatregelen nu eenden de bron van de besmettingen lijken te zijn. Nader onderzoek moet uitwijzen of de watervogels inderdaad de schuld zijn van de uitbraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.