Forse celstraffen geëist voor overval op AC-restaurant Woudenberg

WOUDENBERG - In hoger beroep zijn celstaffen van 12 en 8 jaar geëist voor een gewapende overval op een AC-restaurant langs de A12 bij Woudenberg.
De man die de hoogste straf hoorde eisen wordt ook nog verdacht van een plofkraak, witwassen en verboden wapenbezit. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot 2,5 jaar cel voor een deel van de tenlastegelegde feiten en sprak de andere verdachte geheel vrij, terwijl er veel hogere gevangenisstraffen en ook tbs was geëist.

VASTBINDEN

De overval op het restaurant in Woudenberg was op 13 april vorig jaar. Volgens het OM wachtten de verdachten de assistent-bedrijfsleider rond 22.30 uur buiten op. De mannen droegen bivakmutsen en hadden beiden een vuurwapen in de hand. Ze dwongen het het slachtoffer naar binnen en bonden zijn handen en voeten vast.

SLIJPTOL

De daders wilden de codes van de kluis en bedreigden de man met een slijptol. Ook werden zijn telefoons afgenomen. Drie kwartier later verlieten de overvallers het pand waarna het slachtoffer zichzelf bevrijdde, naar een tankstation reed en 112 belde.

STOORNIS

De verdachten zijn gedragskundig onderzocht, maar hebben daaraan niet meegewerkt. De deskundigen van het Pieter Baan Centrum kunnen niets zeggen over het al dan niet aanwezig zijn van een gebrekkige ontwikkeling of van een ziekelijke stoornis van de geestvermogens en een relatie met de ten laste gelegde feiten. "Dat betekent dat in deze strafzaken moet worden volstaan met het 'slechts' opleggen van een gevangenisstraf", aldus de advocaat-generaal op de zitting.
De gevangenisstraffen moeten, als het aan het OM ligt, langdurig zijn. "De verdachten zijn onder bedreiging van wapens een restaurant binnengedrongen. Ze hebben een man bedreigd en dat alleen voor eigen financieel gewin. Ze waren duidelijk op elkaar ingespeeld en voorbereid. In deze zaak zijn de consequenties voor het slachtoffer zeer fors. Nu verdachten niet hebben meegewerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek betekent dat, dat wat het OM betreft, geen enkele rekening hoeft te worden gehouden met de persoonlijke omstandigheden van verdachten en dat zij in aanmerking komen voor hoge gevangenisstraffen."
De uitspraak is naar verwachting over twee weken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.