"Jonge drinker presteert niet slechter"

UTRECHT - Jongeren die alcohol drinken, presteren niet slechter dan hun niet-drinkende leeftijdgenoten. Dat concludeert promovenda Sarai Boelema van de Universiteit Utrecht. Stichting Alcoholpreventie (STAP) zet kanttekeningen bij het onderzoek.
Boelema onderzocht 2230 jongeren tussen elf en negentien jaar, verdeeld over zes groepen van niet-drinkers tot zware drinkers. "We vonden geen verschillen tussen de zes groepen. Dit suggereert dat zelfs het wekelijks drinken van gemiddeld vijftien glazen alcohol gedurende een periode van vier jaar geen invloed heeft op de rijping van bijvoorbeeld het concentratievermogen", zegt Boelema.
De conclusie botst met de algemene opinie. "Alcohol wordt door de meesten als schadelijk ervaren voor de rijpende hersenen van jongeren. Daar is echter weinig onderzoek naar gedaan. En de studies die er wel zijn, kennen uiteenlopende resultaten", aldus Boelema.
Alcoholverslaafde meisjes hebben wel problemen, namelijk met de concentratie. Het gaat bij deze groep om verslaafden, die meer problemen hebben dan alleen veel drinken. Dat is 2 procent van de onderzochte jongeren. Zij krijgen bijvoorbeeld ontwenningsverschijnselen als ze niet drinken.
Bij jongens in deze categorie zag Boelema dat zij meer probleemgedrag laten zien, zoals agressie en vandalisme. Boelema pleit in ieder geval voor meer onderzoek.

BINGE-DRINKERS

De Stichting Alcoholpreventie (STAP) zet kanttekeningen bij het onderzoek van de promovenda. Zo zaten er mogelijk weinig zogenoemde binge-drinkers in haar onderzoeksgroep. Bij binge-drinken drinkt iemand binnen twee uur meer dan vijf glazen drank. "Het is mogelijk om als 'zware drinker' of 'alcoholafhankelijk' te worden betiteld zonder dat men regelmatig binge-drinkt", aldus STAP.
Ook vraagt de stichting zich af of de tests van Boelema wel gevoelig genoeg waren, aangezien binge-drinken volgens STAP wel een slechte invloed heeft op sommige delen van de hersenen. De onderzoekster "heeft geen directe metingen van de hersenen" gedaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.