Utrechtse musea stevenen af op record

UTRECHT - Het Spoorwegmuseum, maar ook de Domkerk en het Universiteitsmuseum in Utrecht verwachten dit jaar een recordaantal bezoekers. Ook het nieuwe museum DomUnder, over de Romeinen, krijgt veel meer bezoekers dan was gedacht.
De Utrechtse musea volgen met de stijgende bezoekcijfers een landelijke trend. Maar er zijn meer redenen, zegt Ward Remmen, directeur van Musea Utrecht. "De afgelopen jaren zijn we ons aanbod van tentoonstellingen en activiteiten nog meer zijn gaan richten op wensen van bezoekers". Als voorbeeld geeft hij woensdagmiddagen voor gezinnen.
"Een deel van de stijging is te verklaren uit herhaalbezoek, maar groot een deel bestaat ook uit nieuwe bezoekers", zegt Remmen. "Ook het aantal houders van de Museumjaarkaart groeit en juist die groep gaat steeds vaker, maar dat telt wel mee als bezoek."
De meeste bezoekers komen uit de regio. Uit het buitenland komt ongeveer komt 5 tot 10 procent. "Maar dat aantal stijgt wel", zegt Remmen. "Soms komt dat omdat een museum opeens genoemd wordt in een reisgids." Zo komen er steeds meer Israëli's naar het Spoorwegmuseum en Museum Speelklok.
Volgend jaar worden extra bezoekers verwacht rondom de Tourstart in Utrecht. Het Spoorwegmuseum is het meest bezochte museum in Utrecht.

Ward Remmen, directeur van Samenwerkingsverband Musea:
Utrechtse musea stevenen af op record

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.