Meldpunt moet leiden naar paardenbeul

SOEST/AMERSFOORT - Een speciaal meldpunt voor paardenmishandelingen is donderdag geopend. Het meldpunt is een initiatief van de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren, die ook een beloning van 10.000 euro heeft uitgeloofd voor de tip die leidt tot arrestatie van de paardenbeul, die onder meer toesloeg in Bunschoten, Soest en Amersfoort.
Manegehouders, paardenbezitters en dierenliefhebbers kunnen terecht bij het meldpunt, dat 24 uur per dag telefonisch bereikbaar is. Als er een melding van een verdachte situatie binnenkomt, zorgt de meldkamer dat iedereen in die omgeving wordt gebeld. Zo kunnen veel meer mensen tegelijk uitkijken naar een mogelijke verdachte, zodat de pakkans groter wordt, aldus de initiatiefnemers.
De politie heeft geen bezwaar tegen het meldpunt, zei een woordvoerder woensdag. "Als die melding ook maar bij de politie terechtkomt. Dan kunnen wij ook actie ondernemen." Dat ook anderen geïnformeerd worden bij verdachte situaties, vindt de politie geen probleem. "Maar de politie kan strafrechtelijk optreden en heeft het geweldsmonopolie", benadrukte de woordvoerder.
In het afgelopen jaar zijn in het hele land meer dan tachtig paarden en pony's mishandeld. Een of meer daders steken merries met een puntige stok of een stanleymes in en rond de geslachtsdelen. De politie zoekt met een landelijk team naar een dader, maar er is nog nooit iemand betrapt.
Het nummer van de meldkamer is 085-273 17 99.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.