Militaire Willems-Orde voor majoor Gijs Tuinman

Majoor Gijs Tuinman, ridder Militaire Willems-Orde.
Majoor Gijs Tuinman, ridder Militaire Willems-Orde. © Sander Koning, ANP
DEN HAAG/UTRECHT - In Den Haag is donderdagmorgen de zeldzame Militaire Willems-Orde uitgereikt. Majoor Gijs Tuinman van het Commando Landstrijdkrachten in Utrecht werd door koning Willem-Alexander tot ridder geslagen.
Een zichtbaar emotionele Tuinman kreeg de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding voor heldhaftig en moedig optreden in Afghanistan. Hij was in zijn optreden "creatief", opereerde "tactisch weloverwogen" en altijd "op resultaat gericht", aldus koning Willem-Alexander. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie prees Tuinmans "uitzonderlijke prestaties".
MOED, BELEID EN TROUW
Het ordekruis van de Militaire Willems-Orde is de hoogste en oudste onderscheiding in Nederland en wordt gedragen door mensen die in de strijd "moed, beleid en trouw" hebben getoond. Tuinman was als commando vijf keer in Afghanistan, werkte daarna enige tijd als consultant in het bedrijfsleven en is tegenwoordig stafofficier op de Kromhoutkazerne in Utrecht.
De koning noemde een aantal operaties in Afghanistan waarvoor majoor Tuinman de Willems-Orde heeft gekregen. Dat gebeurde in het najaar van 2009 toen hij leiding gaf aan enkele tientallen militairen van Taskforce 55 in Uruzgan. Een van de geprezen operaties was de redding van de zwaargewonde korporaal Kevin van de Rijdt die de missie uiteindelijk toch niet overleefde. Familie van Van de Rijdt was bij de ceremonie op het Binnenhof aanwezig.

RIDDERS

Afghanistan-veteraan majoor Marco Kroon was in 2009 de laatste die de bijzondere eer te beurt viel. De andere drie ridders die nog leven verdienden hun ordekruis in de Tweede Wereldoorlog. Bij de uitreiking waren twee ridders aanwezig: Kroon en de Brit Ken Mayhew. De beide andere dragers van de orde, een Nederlander en een Amerikaan, konden er vanwege hun zwakke gezondheid niet bij zijn.
Ridders in de Militaire Willems-Orde die hun onderscheiding dragen hebben onder meer recht op militair eerbetoon als ze een kazerne opkomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.