RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vroegmiddeleeuws zwaard gevonden in Woerden

WOERDEN -

In een put aan de Hoge Woerd in Woerden is bij archeologisch onderzoek een bijzonder zwaard uit de vroege middeleeuwen gevonden.

Na een flinke schoonmaakbeurt, restauratie en onderzoek door twee specialisten van Restaura werd duidelijk wat de langwerpige roestklomp was. Het bleek te gaan om een 90 centimeter lange spatha, een versierd slagzwaard uit de achtste eeuw. De vondst is om onduidelijke redenen twee jaar lang stilgehouden.


SKELETRESTEN

Het lijkt erop dat het wapen, dat in een houten schede lag, van een edelman is geweest. Het is aan beide zijden geslepen en ingelegd met zilveren plaatjes. Bij het zwaard lagen even oude menselijke skeletresten. Vermoedelijk gaat het om een grafveld rond een kerkje.

In en rond de stad worden met enige regelmaat voorwerpen uit de Romeinse tijd gevonden, omdat daar castellum Laurium heeft gestaan dat rond 300 na Christus door de Romeinen werd verlaten. De vondst van het zwaard bewijst onder meer dat ook in de vroege middeleeuwen mensen in Woerden verbleven.


HUIS

Het bodemonderzoek was nodig als voorbereiding op de bouw van een appartementencomplex aan de Hoge Woerd. Op een van de muren van het gebouw komt een paneel met informatie over het bijzondere zwaard.

De archeologen van RAAP vonden bij de Hoge Woerd ook funderingen, kelders en vloeren van een huis met bijbehorende beerputten.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -