"Verdwenen drugspartij reden liquidatie Samir Jabli"

UTRECHT - De tweede liquidatie in Amersfoort in minder dan een jaar tijd zorgt voor veel onrust en speculatie in de stad. Waarom werd Samir Jabli zondagnacht doodgeschoten in een woonwijk in Zielhorst? Volgen er nog meer afrekeningen in Amersfoort? Dat zijn vragen die onder veel inwoners leven. Zeker is dat Jabli zich al tien jaar bezig hield met criminele zaken.
"Het gerucht gaat dat een verdwenen partij drugs de aanleiding is geweest voor de liquidatie", zei misdaadjournalist Wouter Laumans donderdag in UVandaag op RTV Utrecht. "Het zou gaan om 15 kilo cocaïne met een straatwaarde van een half miljoen euro. Maar dat komt van de tamtam op straat. Wat er echt van waar is, is nu nog niet duidelijk."

MOCRO MAFFIA

Laumans is een van de schrijvers van Mocro Maffia, een boek over de reeks afrekeningen onder Marokkaanse criminelen in Amsterdam. "De liquidatie van Jabli kan hier zijdelings mee te maken hebben, want die jongens kennen elkaar allemaal. Wat je in zijn algemeenheid ziet is dat er onder deze groep meteen draconische maatregelen worden genomen. Er wordt snel afgerekend", aldus Laumans.

GESPREK MET JABLI

Misdaadjournalist Jens Olde Kalter sprak Jabli in september nog. Hij is van plan om een reportage te schrijven waarin de doodgeschoten crimineel ook voorkomt.
"Jabli was een zware jongen die in veel conflicten verzeild is geraakt", zei Olde Kalter donderdag in UVandaag. "Hij was heel open in het gesprek. Jabli zei tegen mij: ik ben een boef, maar waar jij nu mee komt, daar heb ik niets mee te maken. Daar hebben we toen even over getwist. Maar hij deed niet moeilijk over het beantwoorden van vragen. Het was iemand die je niet uit de weg ging. Hij deed zijn bijnaam Babbel wat dat betreft wel eer aan. Het was een bijzonder en prettig gesprek."
Dat Jabli geliquideerd is, verbaast Olde Kalter niet. "Daar hield hij zelf ook rekening mee. Hij was afwisselend in Amsterdam, Amersfoort, Spanje en Marokko."
Older Kalter betwijfelt dat er sprake is geweest van een persoonsverwisseling bij de Amersfoortse liquidatie die in januari plaatsvond. De 22-jarige Mohammed Alarasi werd toen doodgeschoten voor sportschool Club Pellikaan. Volgens zijn familie en advocaat waren de kogels mogelijk voor Jabli bestemd. Olde Kalter vindt dat moeilijk te geloven omdat de moord bij de sportschool wel erg goed was voorbereid.

Misdaadverslaggevers over de Amersfoortse liquidaties.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.