Zorgverzekeraar Achmea wint kort geding

ZEIST - Zorgverzekeraar Achmea in Zeist heeft een kort geding gewonnen over de manier waarop medicijnen worden ingekocht.
Farmaceutisch bedrijf Janssen-Cilag en de vereniging voor mensen met de huidziekte psoriasis PVN hadden de zaak aangespannen. Ze verwachten dat een patiënt mogelijk niet het medicijn krijgt dat het beste bij hem of haar past.
De grootste zorgverzekeraar van Nederland heeft volgens de eisers een systeem opgezet waarbij ziekenhuisartsen zich verplicht aan een voorschrijfprotocol moeten houden. Artsen zouden bij het voorschrijven van medicijnen niet mogen afwijken van de ranglijst, die per 1 januari van kracht is.
Janssen-Cilag, producent van geneesmiddelen, vindt dat Achmea de 'voorschrijfvrijheid' van de arts op die manier beperkt. Achmea ontkent dat sommige medicijnen worden opgedrongen en dat artsen zich verplicht aan de ranglijst moeten houden.
De rechtbank in Utrecht deed vrijdagmiddag uitspraak in de zaak en kwam dus tot de conclusie dat Achmea de regels voor de inkoop van geneesmiddelen niet heeft geschonden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.