Onrust in Vianen door opheffen dualisme

VIANEN - In Vianen blijkt de fractievoorzitter van Lokaal Alert regelmatig aan te schuiven bij de vergaderingen van het college van B en W. Oppositiepartij D66 zegt dat dat in strijd is met het dualisme, maar de coalitiepartijen vinden de ophef daarover een storm in een glas water.
In Vianen doen vijf partijen mee in de coalitie. Omdat er maar vier wethoudersposten zijn, is besloten om fractievoorzitter Harry van Tilburg van Lokaal Alert mee te laten vergaderen met het college van B en W.
Volgens fractievoorzitter Christa Hendriksen is dat in strijd met de Wet dualisering gemeentebestuur. Daarin staat dat de gemeenteraad een college van B en W onafhankelijk moet kunnen controleren. "Als een raadslid structureel met het college meepraat, zou hij zichzelf moeten controleren en dat lijkt me een onmogelijke positie.", zegt Hendriksen.
Lokaal Alert snapt de ophef niet en zegt dat er altijd al overlegd wordt tussen wethouders en raadsleden. Bovendien mag een burgemeester iedereen uitnodigen bij de vergadering die hij wil, zegt Van Tilburg. Hij vindt dat er sprake is van bestuurlijke vernieuwing.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.