Vele tientallen fietsers gewond door gladheid

PROVINCIE UTRECHT - Fietsers zijn dinsdagochtend compleet verrast door spiegelgladde wegen. De Spoedeisende Hulp van het Diakonessenhuis in Utrecht zag al meer dan zestig gewonden door valpartijen. Het betrof onder meer fietsers met een schouder uit de kom.
Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort zag ook meer gewonden dan anders door glijpartijen. Een volledig beeld van het aantal slachtoffers is moeilijk te schetsen omdat mensen zich na een val ook bij de huisarts melden.

STAD UTRECHT

In de stad Utrecht gingen dinsdagochtend tientallen mensen onderuit, onder meer in het stationsgebied, bij het Ledig Erf, het 24 Oktoberplein, in Oog in Al, Lombok en Hoograven. Ook in Tuindorp vielen fietsers bij bosjes, onder andere bij winkelcentrum De Gaard, het Willem de Zwijgerplantsoen en de Marnix Academie.

KLACHTEN

Utrecht werd dindagochtend bestookt met klachten omdat er te laat zou zijn gestrooid. "Het is heel erg vervelend", zegt een van de verantwoordelijken voor de gladheidsbestrijding. "Maandagavond is er nog preventief gestrooid, maar onverwacht is de weersituatie verslechterd. Door neerslag is het zout weggespoeld."
De gladheid verraste niet alleen fietsers in Utrecht. Ook vanuit Amersfoort, De Uithof, De Meern (Regenboogbrug), Vleuten, Haarzuilens, Leidsche Rijn, Doorn, Maarn, Lopik, Benschop en Woerden kwamen dinsdagmorgen meldingen over valpartijen door spekgladde wegen en bruggen. Het ging onder meer mis op de Stroomrugbaan in Vleuterweide. Het slachtoffer was zelfs enige tijd buiten westen door de valpartij.

BAARN

Rond 9.15 uur was er een valpartij door gladheid op de hoek Torenlaan-Vondellaan in Baarn. Twee leerlingen van Griftland College gingen onderuit. Een meisje kwam zo hard ten val dat ze met een ambulance naar het ziekenhuis moest worden vervoerd.

MAARSSEN

In Maarssen moest de brandweer eraan te pas komen om een meisje te helpen dat was gevallen door gladheid in Waterstede. Haar voet zat vast tussen een trapper en het frame van haar fiets. Ze moest naar het ziekenhuis.
Op de Mississippidreef in Utrecht botste een auto op een geparkeerde leswagen. Ook hier was gladheid de vermoedelijke oorzaak. Er raakte niemand gewond, wel was er veel schade.

DRUKSTE OCHTENDSPITS

De gladheid leidde ook tot problemen voor het autoverkeer. Met 400 kilometer file was het de drukste ochtendspits van het jaar. In het midden van het land was het mistig.
Even voor half acht raakte een auto in de slip op de afrit Nieuwegein-Zuid van de A2, de afrit moest worden afgesloten om het voertuig te bergen want deze was tot stilstand gekomen tegen een lantaarnpaal. Naast een berger werd er ook een strooiwagen naar de afrit gestuurd.
Ook op de A2 Utrecht-Amsterdam was er een aanrijding. Er waren twee rijstroken dicht bij Vinkeveen en dat zorgde voor 9 kilometer file tussen Maarssen en Vinkeveen.

Reactie van gemeente Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.