"Opheldering over extreme gladheid in Utrecht"

Fietsers onderuit in Tuindorp.
Fietsers onderuit in Tuindorp. © Katja van Nus
UTRECHT - D66 Utrecht stelt raadsvragen over de extreme gladheid van dinsdagochtend. Verspreid over de stad raakten zeker zestig mensen gewond door glijpartijen. De ambulancedienst had onvoldoende capaciteit om alle fietsers af te kunnen voeren, schrijft D66.
De gemeente liet dinsdagochtend weten dat er maandagavond preventief is gestrooid, maar dat de regen en vorst rond 05.00 uur niet waren voorspeld. Daarnaast kan er niet overal worden gestrooid.
Veel valpartijen vonden echter plaats op hoofdfietsroutes, stelt D66. Zo was de Weg tot de Wetenschap richting De Uithof spiegelglad, net als het veelgebruikte fietspad naar het Waterwinpark in Terwijde. Ook in de wijken Tuindorp, Oog in Al, Lombok en Hoograven gingen veel fietsers onderuit.
D66 wil weten hoe laat de gemeente is begonnen met strooien en of de hoofdfietsroutes al gestrooid waren toen de ochtendspits begon. Ook vraagt de partij zich af of het stadsbestuur alsnog wil toestaan dat er emmers met zout worden neergezet op risicoplekken, zoals bruggen. Utrechters zouden daarmee zelf kunnen strooien. Het college verwierp dit voorstel van de VVD eerder.
D66 vraagt zich daarnaast af of strooien met zout effectief is als er sprake is van opvriezend ijs, zoals dinsdagochtend het geval was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.