"Kinderdagverblijven vergroten kans buikgriep"

UTRECHT - Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, lopen een veel grotere kans op buikgriep. Ze bezoeken gemiddeld tweemaal zo vaak de huisarts en worden vanwege complicaties tweemaal zo vaak opgenomen in het ziekenhuis als kinderen die geen kinderdagverblijf bezoeken. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en UMC Utrecht.
Onderzoeker Remko Enserink van het UMC Utrecht zegt dat hoe jonger het kind is, des te groter de kans is op buikgriep (gastro-enteritis). De weerstand van jonge kinderen is immers nog volop in ontwikkeling. Het risico op ziekenhuisopname door complicaties is kort na het eerste bezoek aan het kinderdagverblijf het grootst, zegt Enserink.
Grote kinderdagverblijven met veel kinderen en de aanwezigheid van dieren, zandbakken, zwembadjes en centrale verschoonruimten lijken buikgriep in de hand te werken. Medewerkers die gedurende de dag met meerdere groepen werken, vergroten die kans eveneens.

KEURMERK

Enserink pleit voor het uitvoeren van eenvoudige maatregelen om infectieziekten te voorkomen. Een kwaliteitskeurmerk voor kinderopvangverblijven kan een stimulans vormen voor betere preventie.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meent dat er draagvlak lijkt te bestaan voor zo'n keurmerk, bijvoorbeeld door de invoering van een vignet met het opschrift Gezonde Kinderopvang. Of en hoe dit vignet vorm krijgt, is volgens het RIVM nog niet duidelijk. Er wordt gewerkt aan maatregelen die een gezonde kinderopvang moeten bevorderen.

KOSTEN

Volgens het onderzoek leidt buikgriep (gastro-enteritis) in de kinderopvang bijna 100 miljoen euro per jaar aan kosten voor de samenleving. Zo steken de zieke kinderen soms ook hun (werkende) ouders aan.
De ziekte wordt op termijn ook niet minder door de blootstelling in een kinderopvang. "Kinderen die een kinderdagverblijf bezoeken, ontwikkelen op de lange termijn geen betere weerstand tegen ernstige gastro-enteritis dan kinderen die thuis worden opgevangen", aldus de onderzoeker.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.