Jaarbeurs ontslaat tientallen mensen

UTRECHT - De Jaarbeurs in Utrecht gaat bijna 20 procent van zijn personeel in Nederland ontslaan. Het gaat om zeker 100 medewerkers, zegt directeur Henk Broeders tegen RTV Utrecht. De ontslagen zijn volgens hem nodig omdat de markt voor beurzen is veranderd.
De Jaarbeurs verkeert in zwaar weer. Er zijn steeds minder beurzen en daarom werd in 2013 al gereorganiseerd. "Dat was nodig omdat de markt van vakbeurzen en consumentenbeurzen enorm aan het veranderen was", zegt directeur Henk Broeders.
De activiteiten in Azië zijn nog wel winstgevend, maar in Nederland moet er geld bij, zegt Broeders. In 2013 werd voor het eerst sinds de oprichting van de beurs in 1916 een verlies geleden. Het gaat om 5 miljoen euro op een omzet van 140,9 miljoen euro. Het jaar ervoor werd 10 miljoen meer omzet gedraaid en maakte de Jaarbeurs bijna 12 miljoen euro winst.

ONDERHANDELINGEN

Han ter Halle van vakbond De Unie zegt dat de Jaarbeurs niet op tijd gereageerd op ontwikkelingen in de markt. Hij onderhandelt deze week samen met collega's van andere bonden met de Jaarbeurs over een nieuwe cao en een sociaal plan voor de medewerkers die het bedrijf moeten verlaten.
De Jaarbeursmedewerkers zitten tot zeker na de kerst in onzekerheid. "We willen zorgvuldig zijn in het proces en in de onderhandelingen in plaats van het versnelt geven van zekerheid die je later misschien alsnog moet terugdraaien", zegt Broeders. Hij verwacht dat voor 1 maart iedereen duidelijkheid heeft gekregen.
De Jaarbeurs wil zich in de toekomst vooral richten op consumentenbeurzen en online platforms.

Vakbondsbestuurder Han ter Halle: Jaarbeurs heeft te laat gereageerd
Jaarbeursdirecteur Henk Broeders: medewerkers tijdens kerst in onzekerheid

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.