"Weghalen fietsen door gemeenten soms diefstal"

PROVINCIE UTRECHT - De Fietsersbond wil dat gemeenten stoppen met het verwijderen van goede fietsen zolang er onvoldoende fietsparkeerplaatsen zijn. In sommige gevallen is dat zelfs diefstal, zegt de bond. Vooral in Utrecht zijn er afgelopen jaar flink meer fietsen weggehaald, blijkt uit onderzoek van het AD.
Volgens de bond lapt een aantal gemeenten de regels aan zijn laars. Zo worden fietsen die geen gevaar vormen direct verwijderd en zijn er gemeenten die rijwielen weghalen zonder gebruik te maken van de Algemene Wet Bestuursrecht. Daardoor is het niet mogelijk bezwaar te maken. "Dit is gewoon fietsdiefstal", zegt de bond.
Gemeenten zouden alleen weesfietsen en wrakken moeten weghalen en fietsen die gevaar veroorzaken. "Dat ruimt ook stevig op en daarmee creëer je ruimte voor fietsen die wél worden gebruikt", zegt Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond.

DUUR

De Fietsersbond wijst op het geld dat gemoeid is om de fietsen weg te halen. "De kosten van het wegknippen en opslaan van goede fietsen zijn aanzienlijk", zegt Van der Steenhoven. "Dat geld kunnen gemeenten beter besteden aan meer fietsparkeervoorzieningen."
Uit onderzoek van het AD in de twintig grootste steden blijkt dat er in 2013 152.000 fietsen zijn weggeknipt. Dat is een groei van 26 procent ten opzichte van 2012. In Utrecht werd het aantal fietsen dat is verwijderd het afgelopen jaar vervijfvoudigd, tot 1 op de 20 Utrechters.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.