Helers draaien op voor schade winkelier in Amersfoort

AMERSFOORT - In Amersfoort kunnen winkeliers die de dupe zijn van helers de schade verhalen op deze criminelen. De stad had al een systeem waarbij de politie kan controleren of tweedehandsgoederen in Amersfoortse winkels gestolen zijn.
Goederen die gestolen blijken te zijn, mogen in beslag worden genomen. De winkeliers zitten dan met de schade en die kan vanaf nu verhaald worden op de heler die de gestolen spullen aan de winkel heeft verkocht.

SCHAKEL

"Helers zijn een belangrijke schakel in een keten van gestolen spullen, dus die moet je ook aanpakken", zegt burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius. "Je houdt diefstal in stand. Koop geen spullen waarvan je kunt aanvoelen dat het niet klopt."
Met het Amersfoortse traceringsysteem voor tweedehands spullen zijn al meerdere helers opgepakt. Bolsius: "Op deze manier wordt er een net gespannen om de daders en dat komt steeds strakker te zitten." Of het lokale initiatief landelijke navolging zal krijgen, moet volgens de burgemeester nog blijken: "Goed voorbeeld doet goed volgen. Als andere gemeenten zien dat het hier succesvol is, kan ik me voorstellen dat ze inzien dat het ook voor hen lonend kan zijn."

Burgemeester Bolsius over het verhalen van schade op helers in Amersfoort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.